Przepisy na przysmaki Muminków

30.03.2009

Zapraszamy do wypróbowania fińskich przepisów na Muminkowe ciasta i ciasteczka. Do ich wykonania najlepiej użyć foremek, które można kupić w naszym sklepie. Wypieki w kształcie Muminków będą zapewne atrakcyjniejsze i – być może – nawet smaczniejsze niż te upieczone w zwykłych blaszkach. Nasze przepisy są na tyle proste, by pieczenie Muminków, z pomocą mamy lub taty, udało się każdemu dziecku.

 



Muminkowe ciasto bananowe

Potrzebne składniki:

1 jajko
50 ml cukru
25 ml oleju lub roztopionej margaryny
3 łyżki rozdrobnionego banana lub marmolady jabłkowej
150 ml mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu lub 2 łyżeczki kardamonu
Do dekoracji: lukier (czyli trochę białka, cukru pudru i kropla cytryny)

Wykonanie:
Ubij jajko i cukier na puszystą masę , dodaj olej (roztopioną margarynę), rozduszonego banana i proszek do pieczenia, wymieszany z mąką i cynamonem.
Wyłóż ciasto na foremkę muminkową, wysmarowaną masłem oraz posypaną tartą bułką.
Piecz ok. 20 min. w temp.175oC.
Zrób lukier, włóż go do torebki foliowej, odetnij jej czubek, i ozdób wystudzonego Muminka. Możesz użyć tuby do dekoracji (sprzedawanej w naszym sklepie) lub gotowych pisaków do dekoracji.
Oczami Muminka mogą być kolorowe groszki lub rodzynki, osadzone w lukrze. 




Serowe Muminki

Potrzebne składniki:
300 ml mąki żytniej
400 ml mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki przyprawy curry
200 ml sera cheddar lub ementaler
250 ml mleka
100g masła
Do dekoracji: jajko i ziarna sezamu lub słonecznika, starty ser

Można użyć muminkowych foremek do wykrawania lub foremek do pierniczków
np. serduszek

Wykonanie:
Wymieszaj suche składniki w misce. Dodaj starty ser, mleko i stopione masło.
Wszystko razem wymieszaj i szybko wyrób ciasto. Uformuj lub rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrawaj postaci Muminków lub serduszka. Posmaruj je jajkiem, udekoruj sezamem i serem. Nakłuj trochę widelcem. Wstaw do piekarnika na ok.10 min w temp. 220oC, aż ciastka się trochę zrumienią. 

Uwaga!
Ciastka nie urosną w piecu, dlatego mogą być ułożone ściśle na blasze.