Przepisy na przysmaki Muminków 30.03.2009Zapraszamy do wypróbowania fińskich przepisów na Muminkowe ciasta i ciasteczka. Do ich wykonania najlepiej użyć foremek, które można kupić w naszym sklepie. Wypieki w kształcie Muminków będą zapewne atrakcyjniejsze i – być może – nawet smaczniejsze niż te upieczone w zwykłych blaszkach. Nasze przepisy są na tyle proste, by pieczenie Muminków, z pomocą mamy lub taty, udało się każdemu dziecku.
50 ml cukru 25 ml oleju lub roztopionej margaryny 3 łyżki rozdrobnionego banana lub marmolady jabłkowej 150 ml mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu lub 2 łyżeczki kardamonu Do dekoracji: lukier (czyli trochę białka, cukru pudru i kropla cytryny) Wykonanie: Ubij jajko i cukier na puszystą masę , dodaj olej (roztopioną margarynę), rozduszonego banana i proszek do pieczenia, wymieszany z mąką i cynamonem. Wyłóż ciasto na foremkę muminkową, wysmarowaną masłem oraz posypaną tartą bułką. Piecz ok. 20 min. w temp.175oC. Zrób lukier, włóż go do torebki foliowej, odetnij jej czubek, i ozdób wystudzonego Muminka. Możesz użyć tuby do dekoracji (sprzedawanej w naszym sklepie) lub gotowych pisaków do dekoracji. Oczami Muminka mogą być kolorowe groszki lub rodzynki, osadzone w lukrze. Serowe Muminki
|
Szybkie wyszukiwanie
